The High Life

Private Property South Africa
Charles Taylor
THE HIGH LIFE
PENTHOUSE ALTERATION AND REFURBISHMENT
Text by Charles Taylor
Alterations can often be a nightmare and one, more often than not, pays far in excess of what one sets out to do in the beginning. To utilize ones existing internal spaces and to modify them in an interesting and exciting way is extremely important; making changes in colour and texturing, providing bulkheads in ceilings and introducing furniture that will both uplift and add to the general aesthetic of the alteration.

This was the core idea behind the alteration of the penthouse unit situated in the six storey apartment complex of "Ballito Sands". The complex is located directly on the beach and has exquisite ocean views.

PLANNING
The original penthouse was 120 square metres in extent and comprised of three bedrooms, two bathrooms (one en-suite), open plan kitchen, lounge and dining area, separate scullery, an expansive balcony area and an awesome roof terrace above. The idea was to re-arrange the existing unit to include another en-suite bedroom and to add a self-contained, separate bachelor unit on the existing roof terrace.

The end-result of the main unit was achieved by including minor, non-load bearing walls, which moulded the spaces into a more useable and functional whole.

The "roof terrace" was re-designed as an open plan unit, following the line of the existing structure below. The en-suite bedroom and main open plan living area are separated with a single skin dividing wall and both lead directly onto the balcony. Access to this unit is via the main circulation staircase and lift of the complex.

MATERIALS, TEXTURE AND FINISHES
The internal feel of the areas is slick and modern in nature with a distinct focus on clean cut lines and quality finishes.

A gypsum bulkhead was included to accommodate modern down lighters and to define the spaces more. The kitchen unit was redesigned and built to blend in with the nature of the design. The same stained hardwood timber was used for the kitchen cupboards as well as for the built in cupboards, shutters and the dining room suite. There is also an interesting interplay between timber and glass elements. A stone clad area of the wall with a timber moulding was incorporated to provide a textured frame for the plasma screen TV. Stainless steel balustrade stanchions with glass infill panels were used on the balconies.

The design is ultimately brought together into a meaningful whole by the incorporation of specifically designed and hand crafted furniture. This adds the finishing touches to an exciting and ultimately very successful alteration.

SUPPLIERS
Interior design: IVK Interiors 032 946 0838
Furniture and fittings: Furnishings by Conrad 083 779 7105
Blinds: M Cosey Blinds 083 562 2125
Project Management: Ocean and Earth 032 946 1671
Looking to sell your home?
Advertise your property to millions of interested buyers by listing with Private Property now!
List your home privately

Share:

Found this content useful?

Get the best of Private Property's latest news and advice delivered straight to your inbox each week

Related Articles

Braamfontein becoming more popular with young professionals
Young professionals who work in the nearby tech companies and innovation hubs are snapping up property in the area in order to live close to where they work.
The reason Rosebank’s property market is expected to keep growing
Strong demand for residential apartments in Rosebank is predicted to continue in spite of the struggling economy.
Tips for selling a vacant home
A vacant home is a target for criminals. Here’s how you can safeguard your asset when it is up for sale.
How South Africans feel about property in 2017
A survey by ABSA has revealed how South Africans feel about buying, selling, investing and renting property.
;